Assalamualaikum hari ni yana nak ajar korang macam mana nak bagi tapai manis,gebu,sedap yang paling penting terpikat hati orang tua gitu.. hehe okey sebelum yana cerita resepi rahsia ni jom kita sediakan baha-bahan dulu... :)
BAHAN-BAHAN
Daun pisang 6 pelepah atau lebih
1 kilo beras pulut
1/2 biji ragi Pak Omar
2 sudu gula
Mudahkan bahan-bahan untuk buat tapai :).okey sekarang jom yana ajar cara meyediakan dan memasak pulak.
CARA MENYEDIAKAN DAN MEMASAK;
1.Basuh beras pulut sampai bersih sampai air jernih dalam 3 ke 4 kali.Ini supaya tapai kita nanti baru lah gebu,putih dan cantik..hehe kalau tak basuh bersih2 nanti tapai jadi kuning tak cantik kan?
2.Lepas dah cuci bersih2 rendam lebih kurang 3 ke 4 jam
3.sambil-sambil tunggu pulut yang direndam tadi boleh lah kita buat persediaan daun pisang. okey mula2 ni asingkan daun pisang dari batangnye.lepas tu kita potong jgn terlalu besar ye nanti balut takcantik dalam ukuran 6x4 je lepas tu korang lap bersih2 taw daun pisang barulah comel.kalau boleh elakan guna daun pisang yang kuning2 nanti dapat effect dekat pulut tadi.
4.pulut yang direndam tadi bolehlah dikukus.agak dalam 20 minit pulut dah separuh masak korang keluarkan letak dalam sinki dan curah air sekeliling pulut tadi pastu kukus balik sampai masak.ini untuk memastikan pulut betul2 lembut.
5.bila pulut dah masak leperkan pulut kedalam loyang atau talam sama rata tapi tak perlu tekan2 pulut tu ye just bagi rata je supaya senang nak proses meragi nanti.lepas tu biarkan pulut betul2 sejuk baru boleh meragi.
6.sementara tunggu pulut sejuk panaskan ragi Pak Omar atas tutup periuk atau non stick pan.pastikan api kecil je tau.tujuan panaskan ragi ni untuk mengaktifkan bakteria hidup yang ada dalam ragi tu.baru lah tapai jadi manis.
7.setelah ragi panas hancurkan menjadi debu atau gesek2kan dalam penapis teh lebih mudah.
8.bila pulut dah sejuk taburkan 1 sudu gula dibahagian atas pulut sama rata.kemudian taburkan separuh debu ragi Pak Omar dibhagian atas..lepas itu,terbalikkan kebahagian bawah pulut ulang step yang sama 1sudu gula dan lebihkan ragi tadi pastikan betul2 rata.
9.okey sekarang proses bungkus..korang boleh ambil 1 sudu pulut dan bungkus lah mcm nasi lemak 3 segi tu.
10.dah selesai bungkus masukkan tapai tadi dalam bekas besar.selalu yana guna periuk untuk proses memeram.alas periuk dengan daun pisang kemudian masukkan tapai sampai habis bahagian atas juga dialas dengan daun pisang dan kain kemudian baru tutup periuk tadi,sudah tutup semua rapat balut periuk dengan kain batik atau kain apa2 yang besar.
11.peram selama 30jam hingga 48jam untuk mendapat hasil yang manis dan betul2 masak.
**
JANGAN LETAK TAPAI YANG BELUM CUKUP MASA PERAM DALAM PETIAIS IA AKAN MEYEBABKAN PROSES PERAM TERBANTUT. DAN JANGAN BAGI KENA CAHAYA MATAHARI PERIUK PERAM TU YE SUHU BILIK JE.. :)
ini lah ragi yang yana guna sebab memang manis dan puas hati.1 biji ragi boleh buat 2 kilo pulut.
Selamat mencuba
BAHAN-BAHAN
Daun pisang 6 pelepah atau lebih
1 kilo beras pulut
1/2 biji ragi Pak Omar
2 sudu gula
Mudahkan bahan-bahan untuk buat tapai :).okey sekarang jom yana ajar cara meyediakan dan memasak pulak.
CARA MENYEDIAKAN DAN MEMASAK;
1.Basuh beras pulut sampai bersih sampai air jernih dalam 3 ke 4 kali.Ini supaya tapai kita nanti baru lah gebu,putih dan cantik..hehe kalau tak basuh bersih2 nanti tapai jadi kuning tak cantik kan?
2.Lepas dah cuci bersih2 rendam lebih kurang 3 ke 4 jam
3.sambil-sambil tunggu pulut yang direndam tadi boleh lah kita buat persediaan daun pisang. okey mula2 ni asingkan daun pisang dari batangnye.lepas tu kita potong jgn terlalu besar ye nanti balut takcantik dalam ukuran 6x4 je lepas tu korang lap bersih2 taw daun pisang barulah comel.kalau boleh elakan guna daun pisang yang kuning2 nanti dapat effect dekat pulut tadi.
4.pulut yang direndam tadi bolehlah dikukus.agak dalam 20 minit pulut dah separuh masak korang keluarkan letak dalam sinki dan curah air sekeliling pulut tadi pastu kukus balik sampai masak.ini untuk memastikan pulut betul2 lembut.
5.bila pulut dah masak leperkan pulut kedalam loyang atau talam sama rata tapi tak perlu tekan2 pulut tu ye just bagi rata je supaya senang nak proses meragi nanti.lepas tu biarkan pulut betul2 sejuk baru boleh meragi.
6.sementara tunggu pulut sejuk panaskan ragi Pak Omar atas tutup periuk atau non stick pan.pastikan api kecil je tau.tujuan panaskan ragi ni untuk mengaktifkan bakteria hidup yang ada dalam ragi tu.baru lah tapai jadi manis.
7.setelah ragi panas hancurkan menjadi debu atau gesek2kan dalam penapis teh lebih mudah.
8.bila pulut dah sejuk taburkan 1 sudu gula dibahagian atas pulut sama rata.kemudian taburkan separuh debu ragi Pak Omar dibhagian atas..lepas itu,terbalikkan kebahagian bawah pulut ulang step yang sama 1sudu gula dan lebihkan ragi tadi pastikan betul2 rata.
9.okey sekarang proses bungkus..korang boleh ambil 1 sudu pulut dan bungkus lah mcm nasi lemak 3 segi tu.
10.dah selesai bungkus masukkan tapai tadi dalam bekas besar.selalu yana guna periuk untuk proses memeram.alas periuk dengan daun pisang kemudian masukkan tapai sampai habis bahagian atas juga dialas dengan daun pisang dan kain kemudian baru tutup periuk tadi,sudah tutup semua rapat balut periuk dengan kain batik atau kain apa2 yang besar.
11.peram selama 30jam hingga 48jam untuk mendapat hasil yang manis dan betul2 masak.
**
JANGAN LETAK TAPAI YANG BELUM CUKUP MASA PERAM DALAM PETIAIS IA AKAN MEYEBABKAN PROSES PERAM TERBANTUT. DAN JANGAN BAGI KENA CAHAYA MATAHARI PERIUK PERAM TU YE SUHU BILIK JE.. :)
ini lah ragi yang yana guna sebab memang manis dan puas hati.1 biji ragi boleh buat 2 kilo pulut.
Selamat mencuba
Comments
Post a Comment