RESEPI CHICKEN BALL CHEESE
π΅ Bahan-Bahan π΅
π500g Ayam/Daging Kisar
π200g Cheese (Mozzarella, Cheddar, Parmesan)
π300g Breadscrumb (Serbuk Roti)
π400g Tepung Ubi
π3 Biji Kentang
π1 Biji Telur (Putih Sahaja)
πSedikit garam
πSedikit serbuk lada hitam
π200g Cheese (Mozzarella, Cheddar, Parmesan)
π300g Breadscrumb (Serbuk Roti)
π400g Tepung Ubi
π3 Biji Kentang
π1 Biji Telur (Putih Sahaja)
πSedikit garam
πSedikit serbuk lada hitam
π΄ Cara Membuat π΄
1. Kupas kentang dan rebuskan kentang dengan sedikit garam sehingga empuk. Toskan dan lenyek sehingga hancur.
2. Campur kentang lenyek tersebut bersama-sama Ayam/Daging kisar.
3. Campurkan tepung ubi secukupnya dengan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan tepung sikit-sikit sehinggalah adunan boleh dibentuk.
4. Bentukkan adunan tadi menjadi bebola doh sebesar bola ping pong.
5. Leperkan bebola untuk disumbatkan cheese (Lagi banyak cheese lagi sedap). Tutup dan bentukkan kembali kepada bulat.
6. Pecahkan telur (Putih Sahaja) dan pukul sehingga kembang. Sediakan sepinggan breadscrumb (Serbuk Roti).
7. Celup bebola tadi didalam telur. Golek-golekkan sehingga sekata.
8. Golek-golekkan bebola atas breadscrumb pula. Golek sehingga serbuk roti tu kena pada semua tempat.
9. Goreng homemade Chicken Cheezy Balls anda dengan suhu api dapur yang sederhana untuk mengelakkan hangus hitam.
10. Siap untuk Dihidangkan.
Comments
Post a Comment